20. januar 2021: Så fik jeg stof igen fra min leverandør - til glæde for alle som skal sy fx. svaner

Lav selv dine lokkesvaner

Det hvide stof kan du købe i Webshoppen hvis du klikker HER

En vigtig ingrediens i vinterens gåsejagter er at benytte lokkesvaner. Måske har du nogle købte lokkesvaner, men du kan også selv supplere med at lave dine egne som beskrevet her.

Antallet af svaner skal være minimum 10, men det anbefales at man bruger 15-20 stykker når der er 5-6 skytter. Hovederne fylder ikke noget og kan nemt stables ovenpå hinanden og svanekroppene vejer næsten ingenting og kan ligeledes – som almindelige skaller – stables ovenpå hinanden. Én mand kan sagtens slæbe 10 af disse svaneskaller på skulderen ud til jagtstedet og derved kan man nemt og hurtigt få det til at ligne en stor flok sangsvaner som er på marken.


FORKLARING HER:
En nem og billig måde at lave lokkesvaner på, er at købe en rulle almindelig galvaniseret havehegn med længden 110cm i Jem&Fix.
Her tæller man 7 kvadrater op og klipper dette stykke ud. Den ene ende af dette stykke skal klippes op så man kan forme fronten på svanen. Bemærk at dette stykke rent faktisk har den runde facon som den færdige svane også skal have.
Man tæller 3 kvadrater op og klipper 2 kvadrater ind og så springer man kvadrat nr. 4 over og igen klipper man 2 kvadrater ind mellem kvadrat 4 og 5. Se billede nr. 3.
Disse sider folder man ind over hinanden og hæfter på en sådan måde at de former en pæn og afrundet front. Dette vil være brystkassen af svanen. Se billede nr. 4.
Herefter klipper man ind i hver sin side på bagenden og folder ind over hinanden, sådan at man former en fin hale som vist på billede nr. 5. Disse skal naturligvis hæftes sammen med de overskudsspidser man eventuelt har klippet til.
Herved har man rent faktisk allerede nu lavet skelettet til den færdige svane som vist på billede nr. 6.
Set ovenfra – se billede nr. 7 – presser man de 2 sider fra forreste kvadrat op ved nakken til hver sin side. Dette vil gøre plads til svanehalsen som skal stikkes ned i jorden igennem dette hul.
Man optegner to hoveder med hals på en krydsfinérplade – ca. 6-8 mm – og saver disse ud med en stiksav. Hertil skruer man en oval storm-teltpløk (fås i Harald Nyborg KLIK) forneden af svanehalsen, for denne pløk skal stikkes ned i jorden. Se billede nr. 8.
På billede nr. 9 ser du en færdig svanehals placeret ned gennem hullet i svaneskellettet og igen stukket ned i jorden.
Denne montage gør at svanehalsen og pløkken holder selve kroppen fast til jorden, for svanekroppen vejer ingenting og vil ellers nemt blæse væk.
Dette svaneskelet skal nu beklædes med hvidt stof. Man skal sørge for at dette hvide stof er UV-sikret – dvs. at der ikke er fosforpartikler i stoffet som ellers vil få stoffet til at virke unaturligt i forhold til en levende svane.
På billede nr. 10 og nr. 11 kan du se den færdige svane, enten med fouragerende hoved eller vagtsom hals og hoved.
Husk at hals og hoved i første omgang bliver malet hvid, men derefter bliver beklædt med det UV-sikrede stof. For at gøre det helt livagtigt, maler man de korrekte næbfarver og et øje på. På denne måde har man så færdiggjort en
super god lokkesvane som ikke genskinner noget som helst kunstigt og fordi den er 100% beklædt med stof som er UV-sikret, så vil den heller ikke genskinne solen og samtidig har den den korrekte farvesammensætning som en rigtig levende svane ville have. Husk at skære et hul i stofkroppen så man kan stikke svanehalsen ned igennem, bemærk at du har allerede gjort plads til det i selve skelettet.
De hvide ligge-ned-skjul (skjul med snow-cover) placeres indimellem svanerne, så det ligner en helhed og det anbefales at man altid saver nogle ekstra svanehalse/hoveder ud, som kan placeres ved siden af det hvide ligge-ned-skjul. På denne måde vil skjulets låg og svanehalsen virke som en lokkesvane i sig selv. 

God arbejdslyst.

Du kan købe en tube (70 ml) med gul maling til næbbet.

Se i Webshoppen under malingsafsnittet.

Pensel medfølger. Prisen for maling og pensel er 55 kr.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

9A

10

11