Lav din egen mel-orme-kultur

Hvad spiser en mel-orm? Ja mel naturligvis. Det er korrekt.

Den spiser også havregryn og salat og alle slags mel - ikke kun hvedemel.

Men hvad skal man med mel-orme? Hvis du har høns, fasaner eller vagtler eller en anden slags hønsefugl, så vil de ELSKE melorme - også nogle krybdyr kan lide melorme.

Måske har du ingen dyr som spiser mel-orme, men du har en søn eller datter som skal lære lidt nyt fra naturen - og så kan I jo sammen lave en mel-orme-kultur og få mere viden om netop dette på denne måde. 

2017

Jeg har et par kulturer igang og jeg vil her vise dig hvordan jeg har gjort:

Mit forslag er at man begynder med at købe en lille pakke levende melorme i en dyrehandel . En bøtte koster ca. 40 kr.

 

Så tager men en plastbøtte med låg - her skal de bo.

Da låget skal sidde tæt på og melormene også skal have luft, så kan man lave et delvist net-låg. Jeg skærer med skarp kniv et stort hul i låget og så limer jeg et net (fx. et stykke nylonstrømpe) rundt i hele kanten. Så kan ormene ikke komme ud - men luften kan komme ind.

 

I plastbøtten kan du begynde med lidt spåner og herefter et lag mel og så lidt spåner igen og så et lag havregryn for eksempel.

Så skærer du nogle strimler ud af en engangskarklud (dem i blå/gule/rosa farver) - strimlerne vil billerne bruge til at lægge æg i.

 

 

 

 

 

Så er der klar til melormene.

Nu kommer det interessante. Mel-orme følger nemlig en bestemt cyklus. Jeg har illustreret det her på billedet ved siden af - og jeg vil nu forklare det.

Mel-ormene forpupper sig efter nogen tid. Puppestadiet varer ca. 14 dage.

Ud af puppen kommer nu en bille. Efter et par ugers levetid begynder billen at lægge æg i kludene og HUSK - der kan være mange små æg i en klud - så smid ikke kludestykkerne ud en dag hvor du "rydder op i kulturen" - så smider du deres vækstbetingelser ud.

Billerne lever ca. 2-4 mdr. Så dør de. Du kan sagtens fodre dine dyr med en død bille - den er jo fuld af protein.

Hvis du holder godt øje vil du med tiden kunne se nye små mel-orme og de vil naturligvis vokse sig større. Mel-orme-unger gennemgår ca. 10 ham-skifte i løbet af 7 uger - de vokser jo ud af deres "tøj".

Melorme forbliver orme i ca. 2-3 mdr. Så forpupper de sig.

Husk at fodre dem....de kan godt tåle at få mel og havregryn i hovedet - de kravler bare rundt i det.

 

Efter disse 4 trin begynder det hele forfra igen - og igen - og igen - og igen ;-)

8 kommentar(er)

Skriv gerne hvad du synes om mit blogindlæg, klik her (din mail adresse bliver ikke synlig)

2018.06.23 Skrevet af Pigen på Stigen
Hej Dorthe - spændende at du starter det op. Du lader bare de forpuppede melorme blive i kassen sammen med alt det andet. Når der senere lægges æg vil du slet ikke ku se at der er æg...det er så mikroskopisk at du ikke kan se det. Men du ladere bare kludene med æg ligge i kassen hvor de hele tiden har været.
2018.06.23 Skrevet af Dorthe Pedersen
Tak for din beskrivelse. Jeg har dog lige et spørgsmål.. Jeg har købt melormene og de er så småt begyndt at forpuppe sig. Skal de tages fra eller lader du dem være sammen indtil de bliver biller ? Og hvad så når de lægger æg på en klud, tager du så kluden og starten en ny portion op i en anden kasse ? Håber du forstår mine sogn..
2017.09.25 Skrevet af Pigen på Stigen
Hej Bjarne. Det anbefales at der er ca. 24-26 grader hos melormene. Så man er jo nok nødt til at have dem inde i huset og ikke i en lade eller et udhus. Mine står under en trappe hvor jeg ved at der er lunt og godt. Det kan også gå an med ca. 20-22 grader men ikke mindre da ormene bevæger sig mindre jo køligere det er. Og der skal jo helst være "gang i dem". God fornøjelse.
2017.09.24 Skrevet af Bjarne Christensen
Hvor varmt skal de have det i kasserne
2017.09.18 Skrevet af Pigen på Stigen
Hej Else - tak for din idé med æbler og kartofler - ja, de spiser jo meget, så godt med varieret kost.
2017.09.17 Skrevet af Else jørgensen
Jeg giver forsoner, æbler og kartofler, men bruger æggebakker til æg. Men vil prøve klude TakI

2017.09.16 Skrevet af Pigen på Stigen
Hej Lasse. Godt at høre at du kunne finde på at afprøve en melormekultur. Jeg kender ikke til man kan lave melorme ud af havregrød...men hvis man har havregrød stående længe nok ;-( kommer der nok mider - og det er jo noget andet. Mider kan også spises af vagler. Men melorme kommer jo fra billens æg. Jeg køber en portion melorme som en opstart....og fortsætter selv herfra.
2017.09.16 Skrevet af Lasse Hagelberg
Hej. Din opskrift om melorme kultur er meget fin så den skal prøves. Jeg mener at kunne huske at min far for mange år siden, da jeg var en lille dreng, lavede melorme. så vidt jeg huske var det havregrød han brugt ? jeg er ikke sikker. Skal man ud og købe orme til opstart?
Hilsen Lasse