Kender du en Chukar?

En Chukar er en agerhøne (latin: Alectoris chukar). En flot een af slagsen. Et sort bånd løber fra panden over øjet og ned i hovedet, så det danner en halskæde der omslutter den hvide hals. Denne fugl har sit ophav i dele af Mellemøsten, bla.Tyrkiet. Det er interessant at hos denne fugl er han og hun stort set ens. De har begge de flotte aftegninger og rødt næb og røde ben. Hannen har sporer og på denne måde kan man se forskel på han og hun, hvis man da ikke går mere i dybden med det anatomiske.

7. august 2015

Jeg fik lyst til at bygge et flot bur til vores tre chukar

Det begyndte med vores have-hænge-sofa som gik i stykker - nu kunne den ikke klare vind og vejr mere -  men havde også tjent os i mange år.

Jeg måtte se at få den flyttet; jeg tænkte at jeg kunne save den op til brænde. Men da jeg fik fjernet selve "sofaen" og hængslerne, synes jeg der var noget over det trekantede stativ. Det måtte da kunne bruges til noget...

...og så var det at jeg kom til at tænke på vores 3 chukarfugle som ikke boede helt ideelt. De boede i vores lade - i et stort bur - men nu måtte det være tid til at de skulle have frisk luft omkring sig.

Så jeg tænkte at nu havde jeg vel egentlig skabelonen til buret! Fuglene bruger jo ikke den øverste del alligevel, så det gjorde ikke noget at det var som en "top" (smal foroven).

Af erfaring har jeg lært at man skal fastgøre kyllinge-net over det hele. Selvom fuglen i sig selv er stor, så kan deres unger være meget små og de kan komme ud alle vegne.

Derfor fastgjorde jeg også kyllinge-net i bunden af buret - for der kan jo også være udbudne gæster som ønsker at komme IND - det er ikke altid kun et spørgsmål om hvem der prøver at komme UD.

Jeg fik malet det sort og satte nogle reb bagest i buret og gik så ind bag grantræerne og traaakkk hele buret ind i træerne, så det så mest naturligt ud.

Mens jeg havde gang i dette lille byggeri, var der hele tiden en halvtam and og hendes to ællinger som gik på græsset og fulgte med i det jeg lavede. 

Da jeg skulle til at afslutte for dagen, havde de fundet sig til rette til højre for buret under det store grantræ og her holder de faktisk stadigvæk til - de kommer og går - men jeg ser dem daglig.

Nu skal jeg ikke tage æren for det hele, for jeg kunne faktisk ikke lige finde ud af hvordan jeg bedst fik sat en låge på buret.

Men Eric trådte til og fik lavet det, så alt sluttede tæt - og så man også kunne komme ind og rengøre buret og naturligvis give dem mad og vand m.m.

Mens Eric lavede lågen fik jeg fundet træstubbe og en stor flot sten m.m. som kunne gøre det så naturligt som muligt hos Chukarfuglene. De kaldes også Chukar Stenhøns og deres sang er chuck-chuck-chukar-chukar. Det lyder ret flot og har iblandet en smule af den almindelige hønse-kaglen. som vi alle kender.

Chukar Stenhøns kan godt klare det danske klima. Naturligvis skal de have ly for vind og blæst og regn og sne - men de kan godt klare sig udendørs i bur om vinteren. De er rolige og majestætiske fugle - flotte at se på til hver en tid.

Jeg kan nævne et lille tip: Jeg har malet selve hønsenettet sort mens jeg satte det op - det er nemlig med til at man ser fuglene i buret mere tydeligt.

Det endte med et godt resultat og jeg er rigtig tilfreds.

Sjovt at een af mine kaniner lige kom gående forbi og skulle inspicere det nye bur - ja, dyr gør mange sjove ting.

Jeg har nu sat en bænk foran Chukar-buret og sidder jævnligt og nyder synet af dem - nu håber jeg at de en dag får Chukar-kyllinger.