En smuk tidsel

Lige nu er det tid for disse tidsler. Du har måske selv set dem flere steder. Mange tidsler er vokset frem og nu er de begyndt at få deres lilla farve og som du kan se er kålsommerfuglen særlig glad for tidslens blomst. I vores vildnis har vi en del af disse store flotte tidsler - de er i mandshøjde og de spreder sig og det er en to-årig tidselplante. Den hedder Gærde-Kartebolle (Dipsacus fullonum) og findes flere steder hist og pist i den danske natur. Der vil altid være mange insekter at finde rundt om disse tidsler, da der er nektar i tidselblomsten som udvikler sig til at blive en flot lys lilla tidselblomst.

Stængelbladene danner små bassiner hvor regnvandet kan ligge sig og derfor har tidslen altid det vand den skal bruge og dét ved fuglene og insekterne også godt, så de har også glæde af disse små vandbassiner. Tidslens latinske navn er fra "familien" Dipsacus som betyder "jeg tørster" og navnet har sit ophav fra bladenes små vandbassiner.

 

Juli

Vi har lagt mærke til at vi har fået flere stillitser i vores område de seneste år - og når jeg kigger i min fuglebog kan jeg også se at netop denne tidsel tiltrækker denne smukke og flerfarvede fugl; Gærde-Kartebolle er een af stillitsens yndlings-nektar-givende planter.
 

Desværre er jeg ikke selv så dygtig en fotograf at jeg kan fange en stillits på en tidsel med mit kamera  Men her får du alligevel mulighed for at se både fugl og tidsel.